BALÁZSI KÁROLY,

BEKE PÁL,

GERGYE REZSŐ,

LAKATOSNÉ SIRA MAGDOLNA,

MÉSZÁROS ZSUZSANNA,

MONOSTORI ÉVA,

PÓSFAY PÉTER

 
 

 

Guitprechtné Molnár Erzsébet bemutatása

 

Guitprechtné Molnár Erzsébet bemutatása

A Beke Pál Emlékcím ifjúsági kategóriájának díjazottja hosszú évek óta jelen van a közéletben. Első perctől fogva fontosnak tartotta azt, hogy a felnövekvő ifjúság megtalálja a helyét mindig változó társadalmunkban. Teszi mindezt azért, hogy abban a térségben, ahol él, megmaradjanak a fiatalok, aktív polgárai legyenek településüknek.

 

Szerencsés helyzetben volt, mert már első munkahelye is lehetőséget adott arra, hogy kapcsolatba kerüljön velük. Népművelő végzettséggel művelődésiház-igazgatóként kezdett, majd már egész település vezetésére kérték fel. Így lett előbb tanácselnök, majd a rendszerváltozás után polgármester, később pedig a kistérségi és megyei szervezet elnöke. Ma közösségfejlesztő szakembernek hívja magát.  Kitartó, lelkes, szívós fajta ember, nem adja fel a küzdelmet, mindig többet akar elérni. Manapság új, innovatív vidékfejlesztési programokat indít, együttműködéseket koordinál és a közösségi tervezés módszerével megalkotott közösségi stratégiák megvalósítását segíti az őt körülvevő térség fejlődése érdekében, a térségben élőkkel együtt. Számos projekt kezdeményezője és elindítója, amelynek többsége valamilyen meglévő probléma megszüntetésére irányul.

 

 Miközben felnőtteknek oldja meg a problémáit, nem felejtette a fiatalokat, gyerekeket se.  Nagyon jól tudja, hogy a generációk közötti különbségeket valamilyen módon orvosolni kell, megszüntetésükre megoldásokat kell találni. Mindnyájan ismerjük azoknak a kistelepüléseknek a problémáját, ahol kevés vagy nincs is munkahely a felnövekvő nemzedék számára, ezért elhagyják lakóhelyüket, s máshol, legtöbbször városokban próbálnak szerencsét. Ennek megoldására indította el és dolgozik most is a "hazatérés program"-ban.

 

Pali egy 1992-es januári konferencián találkozott vele először, s ennek a találkozásnak emléket állított a Méltóságkereső című könyvében. Egy rövid részletet idézek belőle:

"Ezen a konferencián beszéltem először a franciaországi települési gyermek- és ifjúsági önkormányzatokról. Lehetőségem révén belebeszéltem erről a mikrofonba egy szünetet átkötő konferanszié során. Még szállingóztak a kései kávézók, amikor a terem mélyéről kipattant a pódiumra egy hölgy és elmondta, hogy míg én itt mindenféle távoli példákat idézek, náluk ilyen már évek óta működik." (107-108. oldal)

 

A konferenciát követően az érdeklődők ellátogattak erre a településre, s itt született meg a magyarországi gyermekönkormányzatiság. Ezt követően az első franciaországi út lehetőséget adott arra, hogy létrejöjjön a Települési Gyermekönkormányzatokat Segítők Egyesülete, melynek hosszú évekig elnöke volt. A díjjal az ifjúságért, az ifjúság érdekében végzett munkáját köszönjük meg.

 

Az ifjúsági kategória díjazottja 2014-ben Guitprechtné Molnár Erzsébet