BALÁZSI KÁROLY,

BEKE PÁL,

GERGYE REZSŐ,

LAKATOSNÉ SIRA MAGDOLNA,

MÉSZÁROS ZSUZSANNA,

MONOSTORI ÉVA,

PÓSFAY PÉTER

 
 

 

MÉLTÓSÁGKERESŐ

MÉLTÓSÁGKERESŐ

 

címmel rendeznek konferenciát
a Beke Pál Emlékcím alapítói
2015. február 5-én
a Nemzeti Művelődési Intézetben

(1011 Budapest, Corvint tér 8.).


Konferenciánk célja példaértékű kulturális, művelődési és ifjúsági szervezetek,
intézmények, kezdeményezések bemutatása.
Olyanoké, amelyek arra adnak választ: miképpen lehet megerősíteni,
megadni, megszerezni vagy épp visszaadni, visszaszerezni a meglévő,
a valaha megvolt vagy az esetleg még meg nem tapasztalt méltóságot.
Azt, amely tartást ad az egyes embereknek, közösségeknek,
településeknek, térségeknek, illetve saját maguknak.
Amelynek birtokában úgy érezhetik: nem csak lakosai,
hanem polgárai településüknek, országuknak, Európának.
A bemutatkozók közös tulajdonsága, hogy mindezt közösségi alapon,
a méltóságukat kereső és megteremtő emberekkel együtt,
nem csupán értük, hanem velük közösen teszik.


A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, amely elektronikus úton, a http://
goo.gl/forms/iXYxLZ5kAd
linken található űrlap hiánytalan kitöltésével és elküldésével
lehetséges.
Jelentkezési határidő: 2015. január 25. Meghívó és a részletes program letöltése


A konferenciára mindenkit szeretettel várunk!


 

Méltóságkeresők − Beke Pálra emlékeztek a jó példákat bemutató konferencián

 

Beke pe;l

A "Méltóságkereső" címmel megrendezett Beke Pál emlékkonferenciát 2015. február 5-én élénk szakmai érdeklődés mellett, teltházzal rendezték meg a Beke Pál Emlékcímet alapító szervezetek – a Civil Közösségi Házak Magyarországi Egyesülete, a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzati Társaság, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Magyar Comenius Társaság, a Nemzeti Művelődési Intézet és a Települési Gyermekönkormányzatokat Segítők Egyesülete – a TIT Stúdió Egyesület Zsombolyai utcai székhelyén.

 

A konferencia célja olyan példamutató művelődési és ifjúsági szervezeteket bemutatni szerte az országból, melyek tevékenységük révén képesek a helyi közösségek tartását megerősíteni, megadni az egymással való együttlét rangját, és ezáltal méltóságot adni a művelődő közösségek tagjainak. A közösségi művelődés számára a "méltóságkeresés" útját Beke Pál jelölte ki, aki Makovecz Imre építészetének szellemi hátterét ültette át a közösségfejlesztés gyakorlatába már akkor, amikor még a közösségfejlesztés fogalom nem is igazán létezett Magyarországon. "Ami Makovecz Imre az építészetben, az Beke Pál a közösségi művelődésben. A mi feladatunk, hogy az általa örökül hagyott eszmeiséget tartalommal töltsük fel, méltóságot adva a közösségeknek."- e szavakkal köszöntötte az egybegyűlteket Závogyán Magdolna.

 

Beke Pál szellemiségét és munkásságát dr. Koncz Gábor, a Comenius Társaság elnöke idézte fel. "Bár Beke Palira emlékezünk, ez az alkalom nem a gyász ideje, hanem az örömé, hiszen a szakma él, és eredményei méltók Pali örökségéhez." – mondta dr. Koncz Gábor, majd az országosan elismert közösségi szakember egy vitaindító cikke kapcsán felidézte, hogyan indította el a művelődési házakat a kultúrbazárból közösségi térré válás útján Beke Pál. A jó példák között elsőként Baloghné Bacsa Ibolya mutatta be a Baki Faluházat – Bak Makovecz Imre és Beke Pál munkásságának egyfajta "mintafaluja", ahol szinte a semmiből fejlődött ki az aktív közösségi és ifjúsági élet. Földes Tímea az Együtt Nádasdért Egyesület elnöke a közkedvelt Bagolytúrák történetét és eredményeit ismertette a közönséggel – a szórakoztató családi vetélkedőből közösségi akadályversennyé fejlődött program a közösségi cselekvésre és természettudatosságra nevelés egyik fontos eszköze lett Nádasdon. A Zentai Gábor elnök által képviselt Szigetvár Kultúr- és Zöld Zóna Egyesületet sikeres pályázatírói és projektmenedzsment munkája emelte ki a helyi közösségekért cselekvők sorából – a szervezet többek között a helyi gazdaságot fejlesztő szociális vállalkozások létrehozásához is hozzájárult.

 

A délutáni program fő témája az ifjúsággal végzett közösségi munka volt. Az első előadó G. Molnár Erzsébet, a Települési Gyermekönkormányzatokat Segítők Egyesülete alapító elnöke volt, aki az első hazai – türjei – gyermekönkormányzat születése mellett a TGYSE megalakulásáról és Beke Pálhoz fűződő emlékeiről is beszélt. Két sikeres gyermek- és ifjúsági önkormányzat prezentációja következett: Lépjünk Együtt címmel Kovács Dávid ifjúsági polgármester és Radók Luca ifjúsági képviselő nyújtott ízelítőt a Levéli Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat tevékenységéből, melyért immár Levél Községért Díjat is kaptak. A gyermek- és ifjúsági önkormányzatban végzett munka motivációiról, mozgatórugóiról az Orosházi GYIÖK lelkes csapata tartott előadást "Mókavonat" címmel, külön kiemelve két népszerű rendezvényüket, az Extrémsport Napot és a jótékony célú Mikulás-futást.

 

Az ifjúsági közösségfejlesztés és ifjúságvédelem fontos dimenziója a művészetpedagógia, az alkotással való nevelés: ebbe a szép területbe engedett betekintést Mattyasovszky Zsolnay Bálint a KOMA társulat (Kortárs Magyar Társulat) közösségi színház képviseletében, Katona Krisztina a Pécsi Szín-Tér Egyesület részeként működő Murál Morál Mező vezetője pedig a hátrányos helyzetű fiatalokat megmozgató közös alkotómunka lélekemelő eredményeit mutatta be. Az emlékkonferencia keretében átadták a Beke Pál Emlékcímeket: a közösségi művelődési terület díjazottja 2015-ben Baloghné Bacsa Ibolya lett, az ifjúsági területen végzett munkájáért pedig G. Molnár Erzsébet vehette át Beke Pál Emlékcímet.

A konferenciát Beke Pálról szóló portréfilm-vetítés, valamint kötetlen beszélgetés zárta.

Forrás: nmi.hu

 

Baloghné  Bacsa Ibolya Guitprechtné Molnár Erzsébet

 

Egy kis (közel 1700 lakosú) településen él a Beke Pál Emlékcím felnőtt kategóriájának 2014. évi nyertese.
Nem idevalósi, hanem férjhez menetele után került a faluba. Éppen ezért nagy dolog, hogy nemcsak befogadták ebbe, az itt élő közösségbe, hanem egyik vezetőjük, irányítójuk, terveik, álmaik megvalósítója lett. Ma már a fiatalok közül senki nem mondaná meg, hogy "betolakodó", egykor "idegen" lakosa a településnek, hiszen minden – a civilekkel kapcsolatos – programnak, ötletnek szervezője.
A Beke Pál Emlékcím tulajdonosa 2014-ben: Baloghné Bacsa Ibolya Bakról

 

A Beke Pál Emlékcím ifjúsági kategóriájának díjazottja hosszú évek óta jelen van a közéletben. Első perctől fogva fontosnak tartotta azt, hogy a felnövekvő ifjúság megtalálja a helyét mindig változó társadalmunkban. Teszi mindezt azért, hogy abban a térségben, ahol él, megmaradjanak a fiatalok, aktív polgárai legyenek településüknek.
Az ifjúsági kategória díjazottja 2014-ben Guitprechtné Molnár Erzsébet

 

Az elismeréshez gratulálunk Baloghné Bacsa Ibolyának és Guiterprechtné Molnár Erzsébetnek!

 


 

Méltóságkereső Konferencia anyagai

 

- Közösséget generáló bagolytúra
- Lépjünk együtt!
- ohgyiök
- Ping-pong asztaltól a folklórfesztiválig
- Zala
- Zentai Gábor

 


 

Méltóságkereső Konferencia videói

 

_

 


Méltóságkereső Konferencia képei

2015. február 05.

 

kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep kep